Frågor och svar om projektet
I maj 2024 lämnades en tillståndsansökan för projektet in till mark- och miljödomstolen. Ansökan föregicks av såväl utredning som samråd med närboende och berörda myndigheter. Dessa utgör grunden i ansökan som nu behandlas av domstolen.
Förutom själva ansökan bifogades även en teknisk beskrivning och miljökonsekvensbeskrivning. Du kan ta del av relevanta dokument här.
Ja. Efter det att mark- och miljödomstolen anser att ansökan är komplett ges det möjlighet att inkomma med synpunkter. Läs mer om processen här.
De nuvarande fungerar, men en ny kraftstation blir effektivare och garanterar en fortsatt hög säkerhet även med framtida klimatförändringar. Flera av produktionsanläggningarna i Lagan är 100 år gamla och vi säkerställer långsiktig elproduktion i området.
En eventuellt ny kraftstationen ska nyttja fallhöjden som i dag fördelas mellan kraftstationerna Bassalt, Knäred Övre och Knäred Nedre. Detta kommer att kunna öka elproduktionen/effekten med 10 MW. Det innebär en ökning av effekten med 20 – 25%.
Kraftverken Knäred övre och Knäred nedre avvecklas, och vid Bassalt planeras en ny kraftstation, med en ny tunnel med utlopp i samma nivå som Knäred nedre. I Bassaltmagasinet planeras även att höja dämningsnivån med cirka en meter. Genom denna ombyggnad kan driften effektiviseras genom att den samlade och utökade fallhöjden från de tre kraftverken kan utnyttjas i ett enda, optimerat kraftverk. Samtidigt sker genom denna ombyggnad en utrivning av tre definitiva vandringshinder i Lagans huvudfåra, vilket skapar möjlighet att återskapa miljövärden som försvann när vattendragssträckan byggdes ut i början av 1900-talet.
Planen är att placera kraftstationen intill den nuvarande kraftstation i Bassalt och förse den med en utloppstunnel som ansluter till befintlig åfåra nedströms Knäred Nedre.
Om ett nytt kraftverk byggs, så avvecklas dagens kraftstationer i Bassalt, Knäred Övre och Knäred Nedre.
Ökad dammsäkerhet är en nyckelfråga i projektet och anläggningarna kommer att anpassas till ett framtida klimat, därmed kan risken för översvämningar minska.
Projektet föreslår att man avvecklar kraftstationerna vid Knäred övre och Knäred nedre, samt att man ersätter Bassalt kraftverk med ett nytt, moderniserat kraftverk. Detta kommer bland annat att frigöra vattenvägar och stärka reglerbar kraftproduktion i Halland.
Det innebär att kraftstationen och turbinen placeras 8–10 meter under jord och vattnet leds till dit genom en tunnel och ut i befintlig fåra nedströms Knäred nedre.
Den föreslagna ombyggnationen ska utnyttja hela fallhöjden som finns mellan de tre befintliga stationerna – i dag 30 meter. Nya turbiner har också bättre verkningsgrad än de som sitter på de befintliga anläggningarna. Vinsten skulle vara påtaglig då effekten på den nya kraftstationen preliminärt beräknas bli 10 MW högre än dagens tre kraftverk tillsammans. Det motsvarar en ökning av elproduktionen med 20–25 procent jämfört med i dag.
Den nya vattenkraftstationen skulle ha effekt på drygt 32 MW och då bli södra Sveriges största vattenkraftstation och effektmässigt passera systerstationen, nedströms, i Karsefors (31,4 MW). I direkt elproduktion skulle det innebära en ökning från dagens 105 GWh till över 112 GWh per år.
Eventuella byggprojekt startar under andra halvan av 2020-talet beroende på hur lång tid tillståndsprocesserna tar. Vi räknar med att det tar fem till sju år att bygga.